In veel vormen van fotografie is een goed statief toch wel noodzakelijk, in deze review laat ik je mijn mening en ervaringen weten over de Leofoto LS-324C tripod met een LH-40 balhoofd.

Statieven zijn een van die dingen waar weinig fotografen geld aan willen uitgeven, inclusief mijzelf. Ook ik heb wel eens mijn peperdure camera gear om twijfelachtige tripods gezet, veel goedkope statieven worden uit eindelijk dure statieven want waneer er een stuk is moet je weer een nieuwe kopen. Tegenwoordig is er meer dan alleen een aluminium statief denk bijvoorbeeld aan Carbon. Carbon is veel lichter dan aluminium wat het meenemen van een statief een stuk aangenamer maakt maar van veel carbon statieven is de prijs er ook naar dus gaan de meeste toch weer terug naar een goedkopere oplossing.  Ik denk dat ik eindelijk een minder twijfelachtig en veel beter betaalbaar statief heb gevonden en deze is nog van Carbon ook.

Het gaat hier om de Leofoto LS-324C Ranger Carbon Statief oftewel tripod. Een oersterk statief met 10 laags carbon, welke waneer compleet uitgeschoven een hoogte van 139cm haalt zonder de opzetbare middenkolom. Door de middelkolom op het statief te plaatsen kan het statief een maximale hoogte van 170cm bereiken. De poten van het stief kunnen horizontaal gespreid worden en dan is de minimale hoogte inclusief het balhoofd maar 17 centimeter. Das niet verkeerd en dat alles weegt maar 1,9kg.

Bij dit exemplaar werd ook een Leofoto LH-40 balhoofd geleverd. De Leofoto LH-40 statiefkop balhoofd is het op één na grootste balhoofd in Leofoto’s LH-serie. Ideaal voor wie op zoek is naar een oerdegelijk, professioneel balhoofd met een flinke draagcapaciteit. De statiefkop is gemaakt van geanodiseerd aluminium, waardoor het gewicht zo licht mogelijk is gebleven, maar de kop toch extreem degelijk is. De LH-40 heeft namelijk een indrukwekkende draagcapaciteit van 20 kilo! Ook is dit balhoofd “arca swiss” compatible dus ook te gebruiken met andere (arca swiss gebaseerde) baseplates.

Onderstaande afbeelding is het statief goed te zien zonder deze geheel uit te schuiven… de afbeelding zou te lang worden als ik dat had gedaan 🙂

leofoto324c01
Zoals ik al eerder aangaf dit statief heeft standaard geen middelkolom, dit maakt hem uiterst stabiel. Ik zelf gebruik een stief ook in de studio voor bijvoorbeeld headshots daarbij maak ik gebruik van het opzegbare middelkolom waardoor de hoogte van mijn balhoofd boven de 170cm uit komt dat samen met de balhoofd berekend zorgt er voor dat mijn camera op een perfecte hoogte komt zonder te veel stabiliteit te verliezen. Kortom dus ook ideaal voor studio gebruik.
leofoto324c02
Hier een een shot van de LH-40 balhoofd, ideaal voor panorama shots, zelfs de frictie is in te stellen op zowel het pan gedeelte als op het balhoofd zelf.
leofoto324c05
Mocht je om wat voor redenen ook een zwaarder of een ander balhoofd willen gebruiken dan is dat gewoon mogelijk. Het schroefdraad van het stief is gewoon compatible met andere balhoofden. Door het zeer eenvoudige maar sterke clamp lock systeem zijn de poten in drie standen te verzetten van laag, midden tot hoog.
leofoto324c04
In de onderstaande afbeelding is te zien hoe laag het statief kan worden opgesteld, ideaal voor bijvoorbeeld macro toepassingen of gewoon omdat je de compositie van je foto een andere twist wil geven.
leofoto324c07
De meegeleverde LH-40 Balhoofd van Leofoto is heel gemakkelijk in te stellen en zelfs te aan te passen aan eigen wensen. Ik doel daar mee op de frictie controle mogelijkheden. Zie hier onder een collier look op het balhoofd zelf. Ik heb vooral de frictie van het balhoofd zelf zo aangepast dat ik maar een kleine slag hoe te maken om de balhoofd in de gewenste situatie te zetten. Alle bewegende onderdelen voelen zeer soepel en aangenaam aan, het is net of alles goed in de olie staat 🙂
leofoto324c09
Uiteraard is het ook mogelijk om het balhoofd zo in te stellen om in portret mode te kunnen fotograferen, al ben ik zelf van mening dat als je veel in deze mode wilt gaan schieten je beter af bent met een L-bracket. Met een L-bracket blijft je zwaartepunt midden op je statief wat dan ook weer meer stabilisatie biedt. Zelf schiet i gewoon zonder L-bracket in de studio in gevallen dat het nodig is en dat werkt prima ook omdat mijn sluitertijden hoog genoeg zijn om van enige mogelijke onstabiliteit last te hebben.leofoto324c08
De poten van het statief bestaat uit 3 extra delen (dus totaal 4) wat de totale hoogte zonder midden kolom brengt op 140cm, als je de middenkolom erbij gebruikt komt de totale hoogte op 171cm. De poten maken gebruik van een twist lock systeem dus simpel kwartslagen draaien en de poten zijn los, en dat is mogelijk met een hand. Dat maakt het opzetten van dit statief kinderspel en lekker snel.
leofoto324c10
Een ander handig feature is het feit dat je de poten van het statief gewoon los kan maken dus heeft het statief in de zee gestaan of wil je hem geheel uit elkaar halen om deze schoon te maken dan kan dat.
leofoto324c13
Het statief zelf wordt geleverd met rubberen voetjes, maar er worden ook spikes meegeleverd. Dus ook voor diegene die op harder ondergronden werkt zijn de rubberen voetje makkelijk te vervangen met de spikes.
leofoto324c12
Net als aan de onderkant onder het balhoofd als aan de zijkant van het statief zit een schroefdraad waarbij je bijvoorbeeld de meegeleverde karabijn er in kan draaien of anders bijvoorbeeld een magic arm waarop je dan weer een monitor kan plaatsen of wat dan ook.
leofoto324c11
Het Leofoto Statief wordt geleverd met diverse tools om de tripod te twerken maar er zit zelfs ook een handig tooltje bij die niet alleen de losse infuus sleuteltje bevat maar ook nog een bier opener, hoe handig is dat? 🙂
leofoto324c14
Kortom iedere fotograaf weet wel raad met een statief of het nu voor video is of voor fotografie, ik raad mensen altijd aan om naar de kosten van een statief te kijken maar meer af te gaan op de wensen die men heeft en verwacht van een statief. Een goed statief gaat jaren mee, als je dan ook nog eens 10 jaar garantie hebt op je statief dan zit je met Leofoto goed. Dit bewijst maar hoeveel Leofoto heeft in zijn eigen producten. Ik gebruik dit statief nu al een geruime tijd en ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben en dat gebeurt niet snel.

Hier onder een foto welke met de Nikon Z6 + 24-70 F4 gemaakt is met behulp van de Leofoto LS-324C met LH-40 balhoofd.
DSC 0123
Zoals je misschien al hebt gemerkt hebt aan dit review ben ik niet een man van grote verhalen en technische jargon. Ik vindt het ook niet nodig want als iemand aan mij vraagt wat ik van dit statief vindt en wat mijn ervaring er mee is dan vertel ik het precies het zelfde als ik hier nu gedaan heb. Lekker kort en simpel, dit is mijn mening en als je er wat aan hebt dan is dat mooi meegenomen. Wil je meer weten dan raadt ik je aan langs je locale leofoto retailer (foto winkel) te gaan en zelf het statief te gaan testen in de winkel. Neem dan wel je camera mee want misschien is dit statief wel teveel voor wat je nodig hebt. De line up van Leofoto statieven is zeer groot dus er zit vast wel iets bij wat aan jouw eisen gaat voldoen.

Uiteraard ben je welkom om mij in Kamera Express Amsterdam XL store langs te komen dan help ik je graag verder.
Mocht je toch nog vragen hebben dan zie ik dit graag in de commentaar hier onder tegemoet en ik zal dee dan ook zsm beantwoorden 🙂

Bijdeze wil ik Degreef en Partner bedanken voor de mogelijkheid om dit gave statief te kunnen testen.