Vandaag bekijk ik de TetherPro USB 2.0 naar Micro-B 5-pins van Tether Tools. Ooit geprobeerd om in een studio-omgeving te fotograferen terwijl je klant constant de resultaten wil zien terwijl je fotografeert? Als je niet tethered shiet, kan dit een probleem zijn, omdat je cliënt in je nek staat ademen en dit uiteindelijk je concetratie zal doen verliezen. De oplossing hiervoor is om tethered te gaan schieten. Tethered schieten houdt in dat je een verbinding legt van je camera naar je laptop of desktop en zo doende geen gebruik hoeft te maken van de opslag van je camera maar gelijk aan de slag kunt gaan met de geschoten foto op je laptop of pc.

Tethering Software

Aangezien Adobe Lightroom nog steeds tethered-opnamen niet ondersteunt met Sony A7-serie camera’s, om nog maar te zwijgen met mijn Sony A7III (althans niet native) moest ik naar andere oplossingen kijken. Nu ben ik Capture One Pro gaan gebruiken van Phase One (de Capture One Express Sony is gratis voor Sony gebruikers maar heeft geen mogelijkheid om tethered te schieten, tenzij je een upgrade naar de Pro-versie uitvoert). Ik moet zeggen dat het een heel ander programma is dan Lightroom, maar ik heb soms het gevoel dat Capture One Pro me meer accurate RAW gegevens geeft om mee te werken.

Maar laten we ons bij het onderwerp houden. Zoals ik al zei ik gebruik de tether kabel met mijn Sony A7III en met Capture One Pro om tethered te fotograferen. Ja, ik weet dat ik de USB-C naar USB-C of USB-C naar USB-3 kabel zou kunnen gebruiken in plaats van de hier besproken USB2 met micro-b 5pin kabel, maar toen ik de USB2 kabel ontving, fotografeerde ik nog steeds met de Sony A7II en die heeft een micro-B 5pin connector 🙂

Wat zijn de voordelen van tethered schieten?

Je hoeft geen gebruik te maken van de geheugenkaart in je camera. De andere pro is dat al je afbeeldingen worden overgebracht naar je laptop of desktop, waardoor het voor jou als fotograaf gemakkelijker is om een ​​gedetailleerder resultaat te zien is dan wanneer je op de achterkant van je kleine schermpje op je camera zou kijken.

De overdracht van mijn camera naar mijn laptop duurt niet langer dan een seconde voor deze op mijn scherm verschijnt, zodat ik de foto meteen kan bekijken. Ik kan zelfs een style (zoals een preset in Lightroom) automatisch toepassen direct nadat de foto van de camera naar mijn laptop en/of desktop is overgezet. Dit scheelt zoveel tijd.

En voor diegene die het erg irritant vinden als klanten continue over je schouders mee kijken op je toch te kleine schermpje op je camera om er achter te komen dat je een shot hebt gemaakt die je liever niet aan je klant had willen laten zien is er de mogelijkheid om zelf foto’s te selecteren die de klant dan op zijn eigen scherm (dit kan een iPad / Tablet bijvoorbeeld) te zien krijgt. Hier door blijf je zelf in controle over wat een klant te zien krijgt en wat niet. Waneer ik tethered schiet en vervolgens gelijk een voor- gedefineerde style toepas op de foto is in veel gevallen de verwachting van de klant al snel overtroffen. Dit maakt tethered schieten zo ideaal.

Hier is een foto van mij dat ik productfoto’s maak voor een aankomend review …

tethertools cable review 1353

Zoals je kunt zien gebruik ik ook een JerkStopper, dit zorgt ervoor dat de kabel niet uit mijn camera slingert, aangezien de aansluiting van een Micro-B 5pin niet te best is. Het gebruik van de JerkStopper lost dat probleem op en maakt het werken met de Tether Tools kabel een fluitje van een cent.

Hier is een foto van de Jerkstopper van dichtbij, eenvoudig te installeren.

tether tools jerkstopper

Maar er zijn nog veel meer verschillende manieren om je Tether Tools kabels te beheren, check de volgende link op Tether Tools zelf of nog beter check de video.

De JerkStopper bevestigt de kabel op zowel de camera als bijvorbeeld op een laptop. De JerkStopper verwijdert spanning van de kabel en het apparaat en zorgt ervoor dat de stekker blijft zitten en voorkomt schade aan kabels of apparatuur. Gebruik de JerkStopper met elke standaard A / C-netsnoer, synchronisatiekabel, HDMI, USB of FireWire. Het ondersteunt kabel diameters van 3,5 mm tot 8,5 mm.

De JerkStopper is een veelzijdige en betaalbare tool en kan mogelijke schade aan je apparatuur voorkomen. Als je een tether kabel zonder JerkStopper gebruikt, raad ik je aan er nu een te kopen. Als je nog niet tethered schiet maar wel van plan bent om met tethered te gaan fotograferen, raad ik je aan om de Starter Tethering Kit van Tether Tools aan te schaffen.

The Starter Tethering Kit bevat:

– 1x TetherPro Cable 15′
– 1x JerkStopper Camera Support
– 1x JerkStopper USB Support
– 1x Tether Tools Cable Organization Case (Standard)
– 1x Package JerkStopper ProTab Cable Ties – Small (10 strips)

Dit product is aangeboden voor review door Frank Doorhof de ditributeur van Tether Tools hier in Nederland.

Kopp de Tether Tools Starter Tethering kit zoals die hier reviewed is of bekijk ook de andere producten welke Tether Tools aanbied, voor iedere camera is wel een oplossing.

Mocht je vragen hebben over Tether Tools producten dan zie ik deze graag in de comments, en ik zal deze zo snel mogelijk voor je proberen te beantworden 🙂