Ik was al een geruime tijd opzoek naar een degelijk maar vooral comfortabel alternatief voor de standaard camera nek strap (welke standaard bij elke DSLR geleverd wordt). Ik kwam opgegeven moment uit bij DeGreef & Partner welke de distributeur zijn van o.a. Carry Speed producten.

Zelf heb ik nooit Carry Speed producten gebruikt dus pakte ik bijdeze de kans om de Carry Speed FS-Pro Prime Mark III eens goed uit te testen.

De Carry Speed FS-Pro Mark III camera strap (oftwel schouder strap) maakt het mogelijk om een dslr-camera comfortabel en snel binnen handbereik op je heup te dragen. Ik heb de strap nu al bij meerdere events gebruikt van fotoshoots tot indoor evenementen (concerten) en ik moet zeggen ben zeer tevreden. Door gebruik te maken van de Carry Speed FS-Pro schouder strap houd je beide handen vrij en voorkom je neck klachten (zoals ik die bij de standaard camera nek-strap wel had). Buiten dat merk je haast niet dat je een camera bijdehand hebt. Zeer comfortabel.

De FS-Pro Prime Mark III schouder strap bestaat uit de FS-Pro draagriem, een scharnierende F2 bevestigingsplaat, extra strap (welke los te bevestigen is) voor onder je arm voor meer stabiliteit, een veiligheidsriem en een polsriem. Je kunt je FS-Pro draagriem nog uitbreiden met diverse accessoires, zoals een 30cm lang verlengstuk voor de camerariem of een cameratas.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-7148

Kenmerken

– Veilig en comfortabel
– Non-slip en afneembaar ultra-breed neopreen schouderstuk
– Perfect uitlijning ook voor verticale fotografie
– Arca Swiss ready
– Unieke dubbele aansluiting voor telelens
– Maximale belasting van vijf kilogram
– Universele 1/4″-20 duimschroef
– Patent pending scharnierend montageplaat ontwerp

Wat zit er in de doos?

Apart van de strap zelf worden de volgende accessoires worden standaard meegeleverd:
– F-2 scharnierende montageplaat
– Onderarmstrap
– Veiligheidsstrap
– Twee jaar garantie

Zoals de titel aan aangeeft is deze nek strap de derde uit de serie. Het voorgaande model kreeg vooral negatief kritiek met betrekking tot de dubbele mounting plate. Deze was niet echt stevig en had maar twee extra schroef gaten om een mount (bijvoorbeeld voor een tripod) te bevestigen. Ook had de vorige versie zover ik weet geen padding op de plate.

Nu bij de Mark III zit een geheel nieuwe mounting plate. Deze is uitgerust met een zachte rode rubber padding zodat je de camera niet beschadigd.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-7149

Ook is op zich zelf ook al geschikt om te gebruiken op diverse ballheads zonder dat je een extra mounting plate moet bevestigen. Ik gebruik zelf Manfrotto en dat werkt prima, op deze manier hoef ik niet van plate te verwisselen als ik hem wil gebruiken op mijn tripod.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-7151

Niet alleen is er een nieuwe mounting plate maar ook de ballhead welke word gebruikt om de strap te bevestigen aan de mounting plate op de camera is ook veranderd. Voorheen had je twee handen nodig om de ballhead los en vast te maken en dat heeft te maken dat de nieuwe ballhead sluiter geen schroefdraad meer heeft. Nu is het een kwestie van de ballhead in de ballhead sluiter te plaatsen en vervolgens deze met twee vingers terug te draaien waardoor het koppel stuk dicht valt.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-7152

Nu wat meer over de strap zelf. Deze is zeer goed vervaardigd en vooral de schouder pad die van neopreen is gemaakt heeft ook een antislip ontwerp. Dit alles maakt deze schouder strap zeer comfortabel om te dragen.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-7156

De volgende shot zie je hoe de padding niet alleen ontworpen is voor comfort maar ook lucht doorlatend is.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-7155

Waarom nou juist een schouder strap in plaats van de standaard camera strap? De Carry Speed FS-Pro Mark III is ontworpen om deze op de schouder te dragen waardoor het gewicht van een camera niet continue op de nek steunt maar gewoon op je schouder. De extra riem die onder mijn arm bevestigd is is optioneel en is te verwijderen. De optionele riem geeft wel meer stabiliteit vandaar dat ik er juist wel gebruik van maak.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-1306

Doordat de mount plate die je op de camera bevestigd niet geheel in het midden geplaatst is maar meer offset, leunt de bevestigde camera meer tegen het lichaam.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-1300

De strap is zo in te stellen dat deze ook door een speciale klip op zijn plaats gehouden word. Hier door blijft de camera op de plaats bevestigd ook tijdens het lopen bijvoorbeeld. Waneer je de camera wilt gebruiken verplaats je de riem klip simpel naar boven en kan je gelijk met je camaera beginnen te schieten.

Hier een shot waarbij ik de camera gelocked heb op de riem en zelf voorover buig, je ziet dat de camera gewoon op zijn plaats blijft en juist niet naar voren glijdt en mij al helemaal niet in de weg zit.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-1301

De Carry Speed FS-Pro Mark III is zeer degelijk gemaakt en kan een behoorlijke setup op zijn plaats houden. In de volgende shot heb ik de metalen draaibeugel incl. camera mounting plate bevestigd op de voet van een Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED lens welke op zijn beurt gemount is op mijn Nikon D600. Dit alles bij elkaar is een behoorlijk gewicht maar ik merk er zelf weinig van. De metalen beugel en ballhead sluiter constructie is zeer sterk en ik heb er alle vertrouwen in zelfs met een zware setup als deze.

carryspeed-fs-pro-mark-iii-1308

Mijn conclusie

Ik heb dit systeem nu uitgebreid kunnen testen op diverse shoots zowel indoor als outdoor, vooral bij shoots waar ik niet continue aan het schieten was kwam de strap zeer goed van pas. Het geeft je gewoon een goed gevoel dat waneer er de situatie ontstaat waarbij je beide handen vrij moeten (of wilt) hebben de mogelijkheid daar is. Ook geeft het ontwerp en de gebruikte materialen mij het voldoende vertrouwen om zorgeloos mijn gear hier aan te bevestigen.

Kortom mocht je opzoek zijn naar een zeer degelijke schouder camera strap oftewel een schouder camera riem dan kan ik deze zeer zeker aan raden. Een van de dealer punten van DeGreef & Partner is bijvoorbeeld Kamera-Express.nl en daar is de Carry Speed FS-Pro Mark III nu te koop voor 79,00 euro.

Wil je meer weten over dit product bezoek dan de product pagina van de Carry Speed FS-Pro Mark III op de website van DeGreef & Partner.

Wil je meer weten, of heb je vragen of wil je gewoon wat kwijt over dit product laat dan wat achter in de comments hieronder… het is gratis dus waarom ook niet? 🙂